2013. szeptember 6., péntek

Melatonin: A minőségi alvás csodaszere

Nemrég volt szerencsém kipróbálni XY gyártó Melatonin  termékét.. éss hát igen.. odavág elég rendesen (vagy inkább úgy is lehetne fogalmazni, hogy nagyon nem vág oda..mert pont ez a lényege) A lényeg, hogy a kis kapszula bevétele után 30-40 perccel már úgy alszol, mint akit leütöttek. Ismerkedjünk is meg a Melatoninnal közelebbről.



A Melatonin egy hormon, mely az alvási ciklust irányítja, oly módon, hogy megnöveli a REM- ciklus("gyors szemmozgás" fázisa) hosszát. Namost nekünk ez azért  jó, mivel a REM-ben eltöltött idő alatt tudunk a legjobban regenerálódni, kipihenni magunkat (ez főleg az idő előrehaladtával lesz lényeges, mivel ahogy öregszünk a REM-fázisban eltöltött idő fokozatosan csökken). De mi ezzel  nem sokra mennénk, ha nem okozna fáradságot és ebből következően mély alvást. A Melatonin ugyanis a test hőmérsékletére is hatással van, ezáltal segít elérni az alváshoz leginkább optimális testhőt. Egyes kísérletek szerint az immunrendszer működésére is hatással van, valamint Antioxidáns jellege révén rákellenes hatása is ismeretes.

A sötétség hormonja..

.. na de nem valami gonosz vagy sátáni dologra kell gondolni. A Melatonint ugyanis a sötétben termeli az agyban található tobozmirigy, a hipotalamusz vezérlésével. Gondolom azt mindenki tudja, hogy szintén alvás közben termelődik (legnagyobb mennyiségben) a növekedési hormon, amit ugye  nem kell megmagyaráznom, hogy miért is jó nekünk.. ergo: több, minőségi alvás= több növekedési hormon és jobb regeneráció. Állítólag ez a hormon közvetlenül is hatással van a növekedési hormon termelődősére.. bár ezt eddig nem sikerült egyértelműen bizonyítani, mégis sokan vannak, akik nappalra időzítik a Melatonin szedését( ezt azzal magyarázva, hogy este úgyis termelődik az magától is) Ennek hatását ellensúlyozni egy nagy adag koffein bevitelével ajánlott, máskülönben elég kellemetlen helyzetbe kerülhetünk napi munkavégzésünk közben.


A hormon szedésére normális esetben az elalvás előtti 30-40 percet írják elő.. egyszerűen le is lehet nyelni, de a nyelvünk alatt hagyni felszívódni valamivel jobb módszer. Egyszeri, ajánlott adagjában általában 3g "hatóanyag" található.. ezt túllépni nem igazán érdemes.
Egy szó, mint 100 jó kis cucc.. érdemes rá beruházni, főleg, hogy igazán nem kerül sokba és elég sokáig kitart. Egy dologra  azonban oda kell figyelni, mégpedig, hogy ne szoktassuk rá a szervezetünket, mivel egy idő után már lehet nem tudunk nélküle elaludni, mert tudjuk, hogy "úgyis ott van a fiókban.. ha nem menne a szundi"... ha ez egy pszichés irányba elmegy az nem tesz jót nekünk. A Melatonin esetleges helyettesítőjeként  a Tryptofánt tudom még ajánlani.
Go Hard.. and Go Sleep!