2013. december 4., szerda

Készítsd el a saját tömegnövelődet!

Biztos ti is gondolkoztatok már rajta, hogy is lehetne házilag elkészíteni egy nagy adag tömegnövelő port? Elmondom: nem túl nehéz! Legalábbis könnyebb, mint egy doktorit megszerezni..
Az alapvető ismereteinket fogjuk felhasználni, hogy egy olyan ütős szert dobjunk össze amitől az izmainknak nem lesz más választása, mint hogy az örült tempóban növekedjenek.
Milyen tápanyagokat is ismerünk: Fehérje
                                                   Szénhidrát
                                                   Zsír


Ez a 3 dolog ha megtalálható egy tömegnövelőben akkor már nagy baj nem lehet. (a zsírok nem is számítanak, hiszen azt úgyis más formában fogjunk bevinni, minden ami a tömegnövelőben van másodlagos)
Természetesen a dolog azért nem ennyire puritán, hiszen itt a lényeg a miből és mennyit?
Ha megnézünk egy olcsó tömegnövelőt akkor láthatjuk, hogy  fehérje gyanánt tele van nyomva szójával (ne adj isten rosszabbal) a szénhidrát részét pedig egyszerű cukrokkal fedezik. A drágábbak ezzel ellentétben jó minőségű alapanyagokat tartalmaznak és plusz olyan anyagokat amitől a növekedés még monumentálisabb méreteket fog ölteni (persze ha mellette rendben van az étrend és edzeni sem felejtünk el alkalomadtán) Felmerül a kérdés, hogy akkor ez miért nem jó nekünk? De, ez nagyon is jó nekünk, mert nekünk nem kell a kotyvasztással foglalkozni. DE!
Ha saját készítésű:
- Anyagilag sokkal jobban megéri (egy jó minőségű egy rosszabb áráért)
- Tudjuk, hogy mi van benne
- Személyre szabható

De hogy ezeket az alapanyagokat honnan fogod beszerezni azt rád bízom (gyártókat, neveket nem fogok írni) A lényeg, hogy biztos forrásból szerezzük be és fehérje helyett ne holmi szőlőcukrot sózzanak ránk.

A procedúra!

TEHÁT: jelenleg egy olyan terméket fogunk összedobni, ami bármelyik agyonmarketingelt cuccal felveszi a versenyt..

Fehérje: jó minőségi tejsavófehérjét fogunk használni, mint amilyen a drágább tömegnövelőkben is megtalálható (ha spécizni akarunk akkor több fajta fehérjéből is rakhatunk bele, gondolok itt pl a marhára)
Az hogy a fehérje a turmix hány százalékát fogja kitenni, azt a saját testalkatodhoz mérten kell megszabni.
Ha hardgainer vagy akkor ez lehet 15-20% is, de én egy 30%-os arányt mindenképpen javasolnék.

Szénhidrát: Ha jót akarunk magunknak nem rakjuk tele saját teremtményünket a cukrok királyaival (dextrose, maltodextrin és társai) helyette inkább minőségi alapanyagokat fogunk választani.
Hogy mire is gondolok ezalatt? Finomra őrölt zabpehely (sok helyen árulnak instant zabpelyhet is) Waxy Maize, Vitargo stb. Természetesen jó ha van benne az előbb említett cukrokból is, de a tömegnövelő magját ezek az anyagok alkossák.
Mondjuk 25% zabpehely, 20% Waxy Maize, 10% Maltodextrin (ha jobbat akarunk Vitargo)



Az alap tömegnövelőnk akkor kész is van.. összeöntjük a hozzávalókat és voila!!

Mivel azonban mi nem vagyunk ennyire primitívek és egy igazán hatékony terméket akarunk operálni magunknak, ezért az extrákat nem felejthetjük ki a hozzávalók közül! És hogy mik is ezek?
Vegyük például a kreatint (bár ennek én ilyen formában nem sok értelmét látom) a glutamint, HMB-t, BCAA-t, vagy C- vitamint!! De természetesen bármi mást dobhatunk bele ami szimpatikus és amit a pénztárcánk megenged.

Extrák!
Tegyünk bele mondjuk 5g kreatint (adagonként)
1-2g HMB-t (naponta 3g elég belőle, de a hatás jobb ha a nap folyamán egyenletesen van elosztva)
5-6g Glutamin és/vagy BCAA (legjobb a 8.1.1 arányú, tehát a leucin túlsúlyú)
C- vitamint is csaphatunk hozzá (1g)
+ lehet még kalcium, leucin stb

Hogy is áll akkor ez az egész össze?

35% Whey Protein (lehet izolátum vagy koncentrátum, hidro stb
20% Zab, 20% Waxy Maze, 10% Maltodextrin
+ 15% HMB, BCAA, Glutamin, C-vitamin stb.
és ennyi!

Ha ügyesen csináljuk dolgainkat és nem halunk bele turmixunkba (csak vicc volt) sokat spórolhatunk (egy ilyen saját készítésű turmix akár 2-3000 Ft is lehet kilogrammonként) és a kreativitás örömét is magunkénak tudhatjuk.
 Jó edzést és gyarapodást!