2013. március 20., szerda

8 hasznos tipp a diétához! (8 Tips for Diet)

Aki diétázott már életében legalább egyszer az tapasztalta, hogy egy idő után már igen nehéz megállni, hogy ne együnk össze minden szemetet és elkerüljük a "csaló" napokat (amiből aztán egyre több lesz és lőttek a diétának) Szemét kaja alatt leginkább az édességet értem, ugyanis (főként nőknél) a csokoládé és társai jó barátok ha az ember épp szomorkás hangulatában van (ilyen ez az endorfin) Az alábbiakban megosztok veletek pár "trükköt" amivel az éhséget kordában tarthatjuk.



1. A legnagyobb étkezésed a reggeli legyen!

Nyilván mindenki hallotta már, hogy.. reggelizz úgy mint egy király stb stb. Ezt nem véletlenül mondják, ugyanis bizonyított tény, hogy aki reggel nagyobb mennyiségű ételt vesz magához, az a nap folyamán kevésbé szenved az éhségtől. De mit értünk "nagy" alatt? Erre pontos adattal nem tudok szolgálni, mivel fölösleges lenne, elég annyit tudnod, hogy kb 50%- al több legyen a tápanyag mennyisége mint a nap többi étkezésében. Ez mondjuk reggel 600 kcal, míg délben 400 kcal.

2. Ugyanazt edd minden reggel!

A diéta alatt a fogyasztható ételek száma igencsak lecsökken, viszont így is meg kell próbálnunk minél változatosabbá tenni az étkezéseket. Kivéve a reggelit. Itt jó ha van egy megszokott menü amit ébredés után rögtön betolhatunk. Könnyebb a jó úton haladni, ha eleve a jó úton indulunk el. Mellesleg a reggeli  "kómában" és sietségben jobb, ha nem azon törjük a fejünket mit dobjunk össze kezdésnek.



3. Moss fogat!

Természetesen ezt minden nap megtesszük, de itt most elsősorban nem a fogunk védelmén lesz a hangsúly. A trükk az, hogy mikor már úgy érzed nem bírod tovább, akkor irány fogat mosni, lehetőleg valami jó erős fogkrémmel (a szájvíz is jól jöhet) A pszichológiai háttere az egésznek, hogy a fogkrém ízével a szánkban nem nagyon lesz kedvünk bármit is enni (ezt nyilván már te is tapasztaltad) Másfelől pedig a fogmosást az étkezés utáni állapottal azonosítja az agyunk, így egyfajta teltségérzet is kialakulhat bennünk. Az csak hab a tortán, hogy  fogazatunk Colgate reklámba illő lesz a diéta végére.

4. Légy aktív egész nap!

Az aktivitás nem csak abban fog nekünk segíteni, hogy zsírt égessünk, hanem hogy gondolatainkat eltereljük az étkezéstől. Sokan ugyanis unalomból esznek, mert épp nem tudnak mást csinálni. Nyilván tapasztaltad már, ha valamiben nagyon elmélyülsz elfelejtesz enni és elfelejtesz éhesnek lenni. Kocogj, lépcsőzz..foglald le magad valahogy!

5. A BCAA- segít az étkezések között!

A BCAA aminosavak csökkentik az ételek utáni vágyakozást és megvédenek az izom katabolizmustól is. Sőt a hasi zsírpárnák eltüntetéseben is segítenek.

6. Korgó gyomorral nem menj bevásárolni!

Ha éhes az ember könnyen megvehet olyan dolgokat is amiket nem szabadna. Nagyobb a kísértés ha ezek ezek az ételek már a háztartásunkban vannak. Ne nehezítsük meg a dolgokat!

7. Egyél több vörös húst!

Több okból is. Egyrészt mert a vörös hús boldoggá tesz és telítettség érzetet kelt. Másrészt a vörös húsok tele vannak arachidon savval, mely egy esszenciális zsírsav és ez szükséges a prosztaglandinok termeléséhez. Magyarra fordítva ez a hormon segít nekünk megőrizni az izomtömeget és elősegíti a protein szintézist.

8. Megsegít a HIIT!

A HIIT nagy intenzitású intervallum tréninget jelent, mely gyenge és maximális erőbedobású szakaszokból áll.  Előnyei:
A nagy intenzitású kardió sokkal nagyobb kalória felhasználást eredményez.
Olyan edzés utáni oxigén felhasználást eredményez, amely leginkább a zsír elégetését szorgalmazza
A HIIT a gyors izomrostokat dolgozza meg, ebből következően javuló anyagcsere folyamatokat eredményez.



8+1 Grátisz hölgyeknek!

A nők a menstruációs ciklus csúcsán igencsak kívánósak tudnak lenni, ilyenkor jobb ha engednek a csábításnak (ez mentális és élettani szempontból is sokat segít)  A tanács az, hogy a tervezett csaló napokat erre az időszakra időzítsék.

Ezeknek a tanácsoknak egy része tudományosan is bizonyított, másik része pedig tapasztalatokon alapul, de mindegyik hatásos és segíthet megvédeni minket egy-egy gyenge pillanatunkban.


Forrás: John Romaniello

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése