Mielőtt ezekre a kérdésekre "válaszolnék" ismerkedjünk meg egy kicsit jobban a c-vitaminnal.
A c-vitamint először Szent Györgyi Albert azonosította 1928-ban. A c-vitamin a skorbut elleni védelme miatt kapta az aszkorbinsav nevet. Napjainkban már nem a skorbut megelőzésében van jelentősége, sokkal inkább számos más pozitív tulajdonsága miatt. De melyek is pontosan ezek?
1. Segít legyőzni a fertőzéseket (immunerősítő hatás)
Sokan leginkább ezen tulajdonsága miatt alkalmazzák nagyobb dózisokban. Majd az összes immun-sejt működését javítja. Az azonban érdemes tudni, hogy nem segít elkerülni a fertőzéseket viszont a betegségek lefolyását jelentős mértékben gyorsítja.
2. Segíti az izom regenerálódást.
Segíti az edzések alatt keletkező mikrosérülések gyorsabb gyógyulását, ily módon gyorsítja a regenerálódást.
3. Növeli a stressz toleranciát.
A c-vitamin rendszeres szedése mind a pszichikai, mind a fizikai stressz ellen védelmet nyújthat.
4. Elősegíti a zsírégetést.
Egy nemrég publikált tanulmány szerint azok a sportoló személyek, akiknek rosszabb volt a C.vitamin ellátottsága, kevesebb zsírt égettek el testmozgás közben, mint azok, akiknél e vitamin szintje normális volt. A magasabb C-vitamin szint magasabb zsírégetést is eredményezett, ami számokra lefordítva 30%-kal több zsír oxidálódását jelentette a testmozgás során kielégítő vitamin ellátottság miatt.
- Méregtelenítő hatású
- Fáradtságcsökkentő hatása van
- Segít megőrizni szöveteink épségét
- Véd a szabadgyökök ellen
- Fokozza a termékenységet (ebből kiindulva a tesztoszteron szintre is pozitív hatással lehet)
- Véd a szivinfarktus és a szürkehályog ellen
- Segít a vörösvérsejteknek a hemoglobin bioszintézisében és a vas felszívódásában
Érdekesség: Az állatok szervezete termel c-vitamint, az emberé sajnos nem. Minden valószínűség szerint az egyedek, akik rosszul, pazarlóan hasznosították a C-vitamint, azok jórészt kiszelektálódtak. Nem egy rövid ideje jelenlévő sajátosságról van szó, hiszen az egyes embercsoportok gyakran már több tízezer éve elszakadtak egymástól.
A testre gyakorolt pozitív hatásait tehát már megismertük és azt is megállapíthatjuk, hogy nagyon hasznos lehet a szedése..na de akkor mennyit is szedjünk belőle?
Pár éve még a napi 60 mg szedését ajánlották( sportolóknál ez 150-200mg), ez azonban csak arra elég, hogy ne kapjunk skorbutot. A legtöbb tudós a 60 mg 5-10 szeresét már nagy dózisnak tartja. Vannak akik a nagyon magas c-vitamin bevitelre esküsznek és vannak olyanok is akik ennek esetleges negatív tulajdonságait már megtapasztalták. A kutatások szerint a nagyon magas (3-4g) vitamin bevitel szedését semmi nem indokolja. Semmilyen pozitív tulajdonságot nem tulajdonítanak az ennél magasabb dózis tartós szedésének (bár egyes rákos megbetegedések kezelésénél az extra magas c-vitamin bevitel javíthatja a betegek állapotát) A magas bevitel kockázatai is erősen vitatottak. Egyik ilyen a magas dózisok kiváltotta vesekőképződés. Van rá jó pár példa, hogy akár napi 2-3 g szedése után vesekövet diagnosztizáltak egyeseknél, azonban nem tudják egyértelműen megállapítani a c-vitamin szerepét ebben. Ellenpélda lehet erre maga Szent Györgyi Albert aki napi 20-30g-os dózisokat fogyasztott és soha nem volt mellékhatása.
De fontos-e nekünk c-vitamint szedni? Nem elég amit a táplálékokból beviszünk? Hát sajnos nem! A vegyszereknek és génmanipulációnak köszönhetően a gyümölcsök és zöldségek igen kevés vitamint tartalmaznak, már jóval kevesebbet, mint akár 10 évvel ezelőtt.
Még mindíg fenn áll a kérdés: Mennyi az annyi?
Én úgy gondolom egy egészséges, nem aktívan sportoló embernek a napi 1000 mg-nál nagyobb adagra nem nagyon van szüksége(kivéve a dohányosokat, mivel nekik minden szál cigaretta jelentős mennyiségű c-vitamint von el a szervezetből) Betegségek esetén ezt a dózist fel lehet emelni akár 2-3 g-ra is, de tartósan nincs értelme ennek a mennyiségnek. Aktívan sportolóknál egészen más a helyzet, náluk az 1500-2000 mg- os dózisok is már elfogadhatónak számítanak. Egy szó, mint száz a nagyon alacsony dózis mindenképpen káros, a nagyon magasnak pedig nincs értelme. Annyit még érdemes megjegyezni, hogy a vitamin szedése mellett elegendő folyadékot (víz) kell fogyasztani (na nem mintha amúgy nem kellene) Ennek azért is van jelentősége, mivel ez a vitamin a vízben oldódók csoportjába tartozik.
Csak apránként: Azt az 1000 mg-os dózist persze nem egyszerre kell beszedni, hanem elosztva a nap folyamán, ez a vitamin ugyanis nagyon hamar kiürül a szervezetből (2 óra alatt) Ráadásul rendkívül hőérzékeny ezért ne tegyük ki 40 foknál magasabb hőnek.
Természetesen ez csak az én véleményem, sokan eltérően vélekednek erről a témáról és egyenlőre nem tudni pontosan kinek is van igaza. Ti egyébként mennyit fogyasztotok belőle naponta?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése