2013. március 11., hétfő

A C- vitamin dilemma (Vitamin- C)

Sokan kérdezik tőlem: Mennyi c- vitamint szedjek? Nem lesz bajom a nagyobb dózisoktól? Na de mi is számít nagy dózisnak és mennyi az annyi?
Mielőtt ezekre a kérdésekre "válaszolnék" ismerkedjünk meg egy kicsit jobban a c-vitaminnal.



A c-vitamint először Szent Györgyi Albert azonosította 1928-ban. A c-vitamin a skorbut elleni védelme miatt kapta az aszkorbinsav nevet. Napjainkban már nem a skorbut megelőzésében van  jelentősége, sokkal inkább számos más pozitív tulajdonsága miatt. De melyek is pontosan ezek?

1. Segít legyőzni a fertőzéseket (immunerősítő hatás)
Sokan leginkább ezen tulajdonsága miatt alkalmazzák nagyobb dózisokban. Majd az  összes immun-sejt működését javítja. Az azonban érdemes tudni, hogy nem segít  elkerülni  a  fertőzéseket viszont a betegségek lefolyását jelentős mértékben gyorsítja.

2. Segíti az izom regenerálódást.
Segíti az edzések alatt keletkező mikrosérülések gyorsabb gyógyulását, ily módon gyorsítja a regenerálódást.

3. Növeli a stressz toleranciát.
A c-vitamin rendszeres szedése mind a pszichikai, mind a fizikai stressz ellen védelmet nyújthat.

4. Elősegíti a zsírégetést.
 Egy nemrég publikált tanulmány szerint azok a sportoló személyek, akiknek rosszabb volt a C.vitamin ellátottsága, kevesebb zsírt égettek el testmozgás közben, mint azok, akiknél e vitamin szintje normális volt. A magasabb C-vitamin szint magasabb zsírégetést is eredményezett, ami számokra lefordítva 30%-kal több zsír oxidálódását jelentette a testmozgás során kielégítő vitamin ellátottság  miatt.


  •  Méregtelenítő hatású
  •  Fáradtságcsökkentő hatása van
  •  Segít megőrizni szöveteink épségét
  •  Véd a szabadgyökök ellen
  •  Fokozza a termékenységet (ebből kiindulva a tesztoszteron szintre is pozitív hatással lehet)
  •  Véd a szivinfarktus és a szürkehályog ellen
  •  Segít a vörösvérsejteknek a hemoglobin bioszintézisében és a vas felszívódásában


Érdekesség: Az állatok szervezete termel c-vitamint, az emberé sajnos nem. Minden valószínűség szerint az egyedek, akik rosszul, pazarlóan hasznosították a C-vitamint, azok jórészt kiszelektálódtak. Nem egy rövid ideje jelenlévő sajátosságról van szó, hiszen az egyes embercsoportok gyakran már több tízezer éve elszakadtak egymástól.

A testre gyakorolt pozitív hatásait tehát már megismertük és azt is megállapíthatjuk, hogy nagyon hasznos lehet a szedése..na de akkor mennyit is szedjünk belőle?




Pár éve még a napi 60 mg szedését ajánlották( sportolóknál ez 150-200mg), ez azonban  csak arra elég, hogy ne kapjunk skorbutot. A legtöbb tudós a 60 mg 5-10 szeresét már nagy dózisnak tartja. Vannak  akik a nagyon magas c-vitamin bevitelre esküsznek és vannak olyanok is akik ennek esetleges negatív tulajdonságait már megtapasztalták. A kutatások szerint a  nagyon  magas (3-4g) vitamin bevitel szedését semmi nem indokolja. Semmilyen pozitív tulajdonságot nem tulajdonítanak az ennél magasabb dózis tartós szedésének (bár egyes rákos megbetegedések kezelésénél az extra magas c-vitamin bevitel javíthatja a betegek állapotát) A magas bevitel kockázatai is erősen vitatottak. Egyik ilyen a magas dózisok kiváltotta vesekőképződés. Van rá jó pár példa, hogy akár napi 2-3 g szedése után  vesekövet diagnosztizáltak egyeseknél, azonban nem tudják egyértelműen megállapítani a c-vitamin szerepét ebben. Ellenpélda lehet erre maga Szent Györgyi Albert aki napi 20-30g-os dózisokat fogyasztott és soha nem volt mellékhatása.

De fontos-e nekünk c-vitamint szedni? Nem elég amit a táplálékokból beviszünk? Hát sajnos nem! A vegyszereknek és génmanipulációnak köszönhetően a gyümölcsök és zöldségek igen kevés vitamint tartalmaznak, már jóval kevesebbet, mint akár 10 évvel ezelőtt.
Még mindíg fenn áll a kérdés: Mennyi az annyi?
Én úgy gondolom egy egészséges, nem aktívan sportoló embernek a napi 1000 mg-nál nagyobb adagra nem nagyon van szüksége(kivéve a dohányosokat, mivel nekik minden szál cigaretta jelentős mennyiségű c-vitamint von el a szervezetből) Betegségek esetén ezt a dózist fel lehet emelni akár 2-3 g-ra is, de tartósan nincs értelme ennek a mennyiségnek. Aktívan sportolóknál egészen más a helyzet, náluk az 1500-2000 mg- os dózisok is már elfogadhatónak számítanak. Egy szó, mint száz a nagyon alacsony dózis mindenképpen káros, a nagyon magasnak pedig nincs értelme. Annyit még érdemes megjegyezni, hogy a vitamin szedése mellett elegendő folyadékot (víz) kell fogyasztani (na nem mintha amúgy nem kellene) Ennek azért is van jelentősége, mivel ez a vitamin a vízben oldódók csoportjába tartozik.

Csak apránként:  Azt az 1000 mg-os dózist persze nem egyszerre kell beszedni, hanem elosztva a nap folyamán, ez a vitamin ugyanis nagyon hamar kiürül a szervezetből (2 óra alatt) Ráadásul rendkívül hőérzékeny ezért ne tegyük ki 40 foknál magasabb hőnek.

Természetesen ez csak az én véleményem, sokan eltérően vélekednek erről a témáról és egyenlőre nem tudni pontosan kinek is van igaza. Ti egyébként mennyit fogyasztotok belőle naponta?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése