2014. augusztus 2., szombat

5X5 edzésterv újratöltve!

Végre eljutottam ide is.. kicsit átdolgoztam.. kipróbáltam és állíthatom, hogy működik. Na persze nem mintha az eredeti ne lett volna hatásos.. de ez most más.. talán annyiban, hogy az "emelések" könnyebben teljesíthetőek és pár új gyakorlat is került bele ( egyrészt a változatosság miatt, másrészt pedig így kisebb az esélye a kiégésnek) de talán (na jó nem csak talán hanem biztos) már nem is hasonlít annyira a terv az eredetihez. Az alap viszont ugyanaz maradt és az elv is, viszont most ha lehet több edzésmunkát fogunk elvégezni, mégpedig úgy hogy ezt észre sem vesszük.. és így el is jutottunk arra a megállapításra. hogy az 5X5 valójában már nem is 5X5...




Így fogod megmászni a piramist!

Ha megbocsátotok most nem kezdeném el leírni ugyanazokat mint az alap edzéstervnél tettem és egész egyszerűen azért nem mert nincs is értelme.. aki ismeri tudja (és a hatásosságáról is meggyőződhetett már) aki pedig az eredetit sem olvasta annak ez most ha lehet még érthetetlenebb lesz mint elődje volt.
A terv alapjául tehát az 5 sorozat 5 ismétlés elgondolása szolgál.. ez eddig ugye nem volt nehéz.. viszont most csavarunk egyet a dolgokon.. ugyanis egy ún: dupla építkezést teszünk a hozzávalók közé. Mit is jelent ez pontosan? Piramis + létrák. Vagyis ha nagyon vizuálisak akarunk lenni akkor állítunk a piramis "mellé" egy létrát, hogy könnyebb legyen megmászni!


Mit kezdünk a létrával és hogy lesz az 5X5 ből 6X5??





Röviden és a lehető legérthetőbb módon akarom elmagyarázni az egészet. Mint mondtam a alapok maradtak, tehát ugyanúgy 2,5%- al fogjuk emelni a súlyokat minden héten és ugyanúgy vissza kell venni a max súlyból kezdéskor 20%- al (ezt mondjuk időnként nem árt megtennünk)
A lényegi változás az ahogyan az 5X5 ből 6X5 ot csinálunk. Ezt pedig úgy fogjuk megtenni, hogy a 3 "legfontosabb" gyakorlatot bolondítjuk csak meg vele és bekerül a változók közé a 2 és 3 ismétlés is..
A legegyszerűbb ha ezt most egy példával szemléltetem:

Guggolás: Az alap: 60X5- 70X5- 80X5- 90X5- 100X5   DE!
                A létrával: 60X5- 75X5- 88X2- 88X3- 88X5- 100X2- 100X3- 100X5..

Lényegében annyit csináltunk, hogy két 5- ös sorozatot kétfelé bontottunk és ezzel segítettük magunknak "megmászni" a következő (már tényleges) 5 ismétléshez vezető utat. A legnagyszerűbb az egészben azonban mégsem ez.. sőt. Az egyik leglényegesebb amit nyertünk ezáltal az a plusz 5 ismétlés ami végül 30 ismétlést produkált számunkra a régi 25 helyett. Joggal kérdezhetitek most, hogy minek ez az elaprózás és, hogy ennek így semmi értelme.. pedig van. Ha jobban belegondolunk az 5X5 annyira monoton és egyszerű, hogy az ember hajlamos belefásulni és elsietni az egészet.. ami a súlyok növekedésével egyfajta minőség romláshoz is vezethet. Pedig a minőség mindig a mennyiség felett kell, hogy álljon! Hiába csinálsz te 10- 12 ismétlést nagy súlyokkal, ha az utolsó 4-5 ismétlés kivitelezésének hatékonysága egy Teleshop- ban vásárolt izomstimuláló berendezésével vetekszik. Egyszóval egyenlő a nullával. A gyakorlat is azt bizonyítja, hogy az emberek nagy többsége maximum 5-6 ismétlés erejéig képes maximális összpontosítással a tökéletes technikára törekedni. A létrák lényegében pont ezt a monotonitást és a technika romlását hivatottak megelőzni.. merthogy a nagyobb megterheléssel járó 5 ös sorozat után a 2-3 ismétlés felüdülés az idegrendszernek és az elmének. A meredekebb súlyváltásokat is ezzel a módszerrel tudjuk kiküszöbölni.. mivel ebben az esetben van, hogy 20% al növelhetjük a súlyt hirtelen. A lényeg az egységességen van és a "deformitások" elkerülésén.

Így áll össze az egész!

Hétfő:
Guggolás: 1X5 / 1X5 / 1X2 / 1X3 / 1X5 / 1X2 / 1X3 / 1X5/ (Fokozatosan növelve a súlyt oly módon, hogy az egyes létráknál a súly azonos marad, tehát 2-3-5 ismétlés ugyanolyan súllyal)
Fekvenyomás: Ugyanaz mint a guggolásnál!
Evezés rúddal: 5X5 (igen.. jól látod itt megmaradtunk a régi szisztémánál.. bontásnak értelme nincs, viszont a helyes technika itt is nagyon lényeges!!
Húzódzkodás széles fogással: 3X max
Törzs edzése: 4X max (a gyakorlatok között feltétlen szerepeljen a hídtartás és a haskerék)

Szerda:
Zercher guggolás vagy guggolás mellső tartással: 4X5 (a max súly 50%-val kezdjünk és fokozatosan emeljük a súlyt.. de max 90%- ig!!


Állva nyomás: 4X5 (Piramisban a max súlyig mehetünk)
Felhúzás: 1X5 / 1X5 / 1X5 / 1X2 / 1X3/ 1X3/  (itt egy kis változás van, de csupán annyi, hogy a max súlyunkkal csak 3 ismétlést fogunk végezni.. természetesen ezt is minden héten növelni fogjuk)
Bicepsz kétkezes rúddal: 4X8 ( a technikára nagyon oda kell figyelni és a súly megválasztására is.. mind a 4 sorozatot egy adott súllyal fogjuk elvégezni, így természetesen előtte szükség lesz 1-2 sorozat bemelegítésre!!
Az újdonság annyi lesz, hogy a fogás szélességét minden sorozatnál váltogatni fogjuk (tehát egyszer szűk, egyszer széles) ezzel több oldalról meg tudjuk dolgoztatni a bicepszünket és segít, hogy végre tudjunk hajtani minden ismétlést (majd rájössz miről beszélek..)
Törzs edzése: 3X max

Péntek:
Guggolás: 1X5 / 1X5 / 1X2 / 1X3 / 1X5 / 1X2 / 1X3 / 1X5 / 1X3/ (Itt a súlynövelés ideje.. ez pedig az utolsó 3 ismétlésnél fog bekövetkezni.. nyugodj meg bírni fogod, végtére is ez a "nehéz" nap!!
Fekvenyomás: Ugyanaz mint a guggolásnál (szintén 3 ismétlés az új maxunkkal)
Helyből felvétel: Itt megint tempóváltás! Kezdésnek válasszunk ki egy olyan súlyt, mellyel viszonylag könnyen végre tudunk hajtani 10 ismétlést! Minden héten növeljük a súlyt és ahogy a súlyt növeljük úgy csökkentjük az ismétlésszámot. 3 sorozatot fogunk végrehajtani minden edzésen!
Példával jobban érted majd!
1.hét: 3X10 (40kg)
2.hét: 3X10 (42kg)
3.hét: 3X8 (44kg)
4.hét: 3X8 (46kg)
5.hét: 3X5 (48kg)
6.hét: 3X5 (50kg)


Ez egy hat hetes ciklus, mely után az egészet kezdjük elölről, mégpedig az utolsó 5 ismétléses súlyunkkal (tehát 10X50kg) 5 ismétlés alá ne menjünk! Ez a gyakorlat amellett, hogy nagyon jó hát és fogáserősítő remek intenzitásnövelő is tud lenne ezzel a metódussal!
Tolódzkodás: 3X max
Húzódzkodás szűk fogással: 3X max


Miértek, kérdések és válaszok!

Miért raktam be egy Zercher/mellső guggolást szerdára? 
- Egész egyszerűen azért, mert remek gyakorlatok és kár lenne kihagyni őket. Mindkettő egy teljesen más guggolás élményt és hatást is nyújt.. melynek hasznát több hónapos monoton háton guggolás után érezhetjük csak meg igazán. Kell nekünk a változatosság, mert a változatosság jó dolog.. és nem fogsz herótot kapni a heti 3 guggolás miatt sem.

A bontás miatt nem fog tovább tartani az edzés?
- Hidd el, hogy nem! Sokkal kevesebb pihenőidő is elég lesz a 2 és 3 ismétlések között, azonban az utolsó 2 5- ös után mindig érdemes kicsit több időt hagyni magunknak! Sokkal dinamikusabb, pörgősebb edzéseket tudsz lenyomni és észre sem fogod venni, hogy valójában több ismétlést csináltál meg összességében mint eddig!

A súlyokról és a progresszióról nem sok szó esett.. miért?

Lényegi változás ezen a területen nem történ.. ezt nem zargattuk, guggolásnál és fekvenyomásnál ugyanúgy pénteken növelünk 2,5%- al. Felhúzásnál, állva nyomásnál, evezésnél és felvételnél  pedig ugyanúgy heti egyszer, csak más- más napokon! Mielőtt belevágnál vegyél vissza 20%- al a max súlyból.. így könnyebben hozzászoksz majd a tervhez.

+1 Tipp: Használd a visszaszámlálást az egyes sorozatoknál (ezt a kis elmetrükköt még egy régebbi cikkemben ismertettem) tehát mint a kilövések előtt... 5..4..3..2..1 ;)

A tesztben résztvevőknek (de természetesen mindenkinek) mindenben segítek.. a konkrét terv megírásában is! 





4 megjegyzés:

  1. szia,én csináltam az alap verziót 4 honapig és most váltanék erre,de nem tudom h a sulyokat h vállaszam meg...hány százalékkal kezdjek és mennyivel növeljem a súlyokat??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Igazából intenzitás terén nem sokat változtat az edzésterv. Mikor váltasz két edzésterv között (vagy bizonyos időközönként) én szoktam javasolni 1 hét AKTÍV pihenőt.. majd mikor belekezdesz a másikba az előzőleg használt maxodból visszaveszel kb 10%-ot. Ebben az esetben is így járj el!
      Sérülésmentes edzést!

      Törlés
  2. Nagyon jól hangzik ez az egész,de szteroid nélkül lehetetlen ezt az edzést hónapokon keresztül meg csinálni!
    Ha folyamatosan növelem a súlyt,akkor egy év múlva kb száz kilóval többet tudok megemelni?
    Mindez naturálba?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Azért ez nem ennyire egyszerű.. természetesen nem lehet a súlyokat a végtelenségig növelni, van hogy néha vissza is kell venni, ha megrekedtél. A terv sem örök életű.. ez mondhatni egy kezdőknek szóló edzésterv, ha már nem tudod kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket akkor arra ott egy másik! ;)

      Törlés