2013. március 3., vasárnap

Mindennek az alapja: Masszív és erős törzs

A legtöbben nem fordítanak kellő figyelmet a törzs edzésére, hiszen az nem olyan látványos, mint mondjuk egy szép nagy bicepsz.. ugye? Mell- bicepsz: a legtöbb embernél ennyiben kimerül az edzés fogalma, azonban aki igazán erős, funkcionális testet szeretne felépíteni, annak nagy gondot kell fordítani a has és a gerincmerevítők edzésére is.

Nem létezik olyan olyan mozgásforma, ahol ne jönne jól a core :D Épp ezért akik még csak most kezdenek barátkozni az edzéssel vagy még nem döntötték el mit is szeretnének pontosan elérni azoknak van egy jó hírem: A törzs edzéssel nem lőhetnek mellé! De kezdjük is a sort egy kis anatómiával.


A has egyik "leglátványosabb" izma az egyenes hasizom (m.rectus abdominis) igen..ez az a kockás :) feltéve ha nem fedi zsírréteg. Azonban a kinézeténél fontosabb a funkciója. A bordák és a szegycsont határán ered és a szeméremcsonton tapad, tehát a törzs előre és oldalra hajlítása során dolgozik. Másik lényeges izom a ferde hasizom (m. obliquus externus abdominis) mely az alsó bordákon ered és a csípőlapáton tapad, így összehúzódása során a törzs oldalírányú hajlításában és fordításában játszik szerepet. A többi itt található izommal nem fárasztanálak benneteket, de igen lényeges, hogy az alapvető funkciókat ismerjük.
A testünk merevítésében játszanak szerepet a háti oldalon található izmok is, melyeket együttesen gerincfeszítőknek (m. erector spinae) nevezünk.
A következőkben a gyakorlatokat fogom ismertetni, melyekkel a törzs különböző régióit dolgoztathatjuk meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése