2013. március 5., kedd

Nutrigenomika: A jövő táplálkozása

Képzeld el, hogy a  jövőben elérhetővé válik számodra egy olyan személyre szabott étrend, mely a te saját genotípusodnak megfelelő étrendedet tartalmazza és amellyel nem csak hogy maximalizálni tudod az izomnövekedésed, de akár egyes betegségek ellen is védelmet nyújt. Jól hangzik nem igaz? Pedig ez a lehetőség nem is annyira lehetetlen, akár egy évtizeden belül elérhetővé válhat.
Ritka az olyan felfedezés a tudományban, amely korszakalkotó, amelyre évszázadok múltán is emlékeznek az emberek. A DNS struktúrájának felfedezése egy ilyen pillanat volt.


A DNS kis "szeletei" a gének, de mik is pontosan ezek? A DNS egyszerűen fehérje és glükóz molekulák bizonyos minta szerinti összekapcsolódása. Nem is gondolnánk, hogy egy ember élőhelye, az ételek amiket megeszik és a tevékenységek amiket naponta végez alapvetően befolyásolják a DNS szerkezetét. A DNS láncnak csupán 10%-ában van eltérés két emberi egyed között és ebből következik, hogy nem vagyunk mind egyformák.

Mikor megszületünk mindannyian más-más esélyekkel indulunk neki az életnek. Lehetőségeink, korlátaink egy része a génjeinkben vannak kódolva, másik részét mi alakíthatjuk életmódunk által. Ennek köszönhető, hogy bár hordozunk egy betegségre való hajlamot életmódunkkal nem segítjük elő annak kialakulását. A betegségek megelőzésének kulcsa tehát az étkezés lehet. De vajon kinek mit jelent a helyes étkezés? Erre a kérdésre próbál választ találni egy fejlődésben lévő tudomány: a nutrigenomika.

Nagy lehetőségek:


Genetikai felépítésünk meghatározza megjelenésünket, ugyanakkor testünk működését is. A
helyes működést illetően viszont egyéni eltérések lehetnek, amelyek befolyásolják például az
étrendre adott különböző reakcióinkat. Így lehetséges az, hogy egyesek kolbászt ehetnek
szalonnával, mégsem emelkedik a koleszterin szintjük, míg másoknak szigorúan tartott diéta
mellett is megemelkedik a vérzsír szintje. Vannak olyanok is, akik ropit ehetnek sós
mogyoróval, mégsem lesz magas vérnyomásuk a sok só hatására, és akadnak olyanok is
akiknek már csak e kombináció hallatán is felmegy a vérnyomásuk. Az utóbbi csoportba
tartozók örökölték a magas vérnyomásra való hajlamot, így a sószegény táplálkozást kell
előnyben részesíteniük, ha el akarják kerülni a magas vérnyomást. Láthatjuk, hogy mennyit számíthat egy megfelelően megtervezett étrend. Itt van másik példának a francia paradoxon. Annak ellenére, hogy a franciák rengeteg telített zsírban gazdag táplálékot fogyasztanak, mégsem jellemzőek náluk a szív és érrendszeri betegségek. Ennek oka , hogy a franciák sokszor fogyasztanak vörösbort,így hozzájutnak a borban található rezveratrolhoz, ami egy antioxidáns hatású összetevő és ez segít megelőzni a kardiovaszkuláris betegségeket.



A nutrigenomika kutatási eredményeit felhasználva, az élelmiszeripar már egyénre
szabott táplálékok gyártásával kísérletezik. Ezek egyfajta funkcionális élelmiszerek, és
közös jellemzőjük hogy az egészségre jótékony hatást fejtenek ki.
Természetesen itt is a prevenció a legfontosabb, hiszen minél fiatalabb korban ismerjük meg egy egyén genetikai felépítését, annál hamarabb tudjuk táplálkozását helyes irányba terelni.



A teljes emberi génállomány megismerésével lehetővé válik egy olyan étrend, mellyel a testépítők maximalizálni tudják az izomtömeg növekedésüket és a zsírégetést is ( természetesen egyéni határokon belül) az egyes betegségre hajlamosak megelőzhetik azokat, a túlsúllyal küszködőknek pedig nem kell folyton értelmetlen diétákkal gyötörni magukat. A jövőben egy családi étkezésnél mindenki azt kapja majd, amit "megérdemel" a szervezete és kiegyensúlyozottabbak lehetnek mindennapjai. Tehát igaz lehet a mondás: Az vagy amit megeszel!

Forrás: MDOSZ, Táplálkozás és tudomány hírlevél, 2011.március.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése