2013. március 5., kedd

Nutrigenomika: A jövő táplálkozása

Képzeld el, hogy a  jövőben elérhetővé válik számodra egy olyan személyre szabott étrend, mely a te saját genotípusodnak megfelelő étrendedet tartalmazza és amellyel nem csak hogy maximalizálni tudod az izomnövekedésed, de akár egyes betegségek ellen is védelmet nyújt. Jól hangzik nem igaz? Pedig ez a lehetőség nem is annyira lehetetlen, akár egy évtizeden belül elérhetővé válhat.
Ritka az olyan felfedezés a tudományban, amely korszakalkotó, amelyre évszázadok múltán is emlékeznek az emberek. A DNS struktúrájának felfedezése egy ilyen pillanat volt.


A DNS kis "szeletei" a gének, de mik is pontosan ezek? A DNS egyszerűen fehérje és glükóz molekulák bizonyos minta szerinti összekapcsolódása. Nem is gondolnánk, hogy egy ember élőhelye, az ételek amiket megeszik és a tevékenységek amiket naponta végez alapvetően befolyásolják a DNS szerkezetét. A DNS láncnak csupán 10%-ában van eltérés két emberi egyed között és ebből következik, hogy nem vagyunk mind egyformák.

Mikor megszületünk mindannyian más-más esélyekkel indulunk neki az életnek. Lehetőségeink, korlátaink egy része a génjeinkben vannak kódolva, másik részét mi alakíthatjuk életmódunk által. Ennek köszönhető, hogy bár hordozunk egy betegségre való hajlamot életmódunkkal nem segítjük elő annak kialakulását. A betegségek megelőzésének kulcsa tehát az étkezés lehet. De vajon kinek mit jelent a helyes étkezés? Erre a kérdésre próbál választ találni egy fejlődésben lévő tudomány: a nutrigenomika.

Nagy lehetőségek:


Genetikai felépítésünk meghatározza megjelenésünket, ugyanakkor testünk működését is. A
helyes működést illetően viszont egyéni eltérések lehetnek, amelyek befolyásolják például az
étrendre adott különböző reakcióinkat. Így lehetséges az, hogy egyesek kolbászt ehetnek
szalonnával, mégsem emelkedik a koleszterin szintjük, míg másoknak szigorúan tartott diéta
mellett is megemelkedik a vérzsír szintje. Vannak olyanok is, akik ropit ehetnek sós
mogyoróval, mégsem lesz magas vérnyomásuk a sok só hatására, és akadnak olyanok is
akiknek már csak e kombináció hallatán is felmegy a vérnyomásuk. Az utóbbi csoportba
tartozók örökölték a magas vérnyomásra való hajlamot, így a sószegény táplálkozást kell
előnyben részesíteniük, ha el akarják kerülni a magas vérnyomást. Láthatjuk, hogy mennyit számíthat egy megfelelően megtervezett étrend. Itt van másik példának a francia paradoxon. Annak ellenére, hogy a franciák rengeteg telített zsírban gazdag táplálékot fogyasztanak, mégsem jellemzőek náluk a szív és érrendszeri betegségek. Ennek oka , hogy a franciák sokszor fogyasztanak vörösbort,így hozzájutnak a borban található rezveratrolhoz, ami egy antioxidáns hatású összetevő és ez segít megelőzni a kardiovaszkuláris betegségeket.A nutrigenomika kutatási eredményeit felhasználva, az élelmiszeripar már egyénre
szabott táplálékok gyártásával kísérletezik. Ezek egyfajta funkcionális élelmiszerek, és
közös jellemzőjük hogy az egészségre jótékony hatást fejtenek ki.
Természetesen itt is a prevenció a legfontosabb, hiszen minél fiatalabb korban ismerjük meg egy egyén genetikai felépítését, annál hamarabb tudjuk táplálkozását helyes irányba terelni.A teljes emberi génállomány megismerésével lehetővé válik egy olyan étrend, mellyel a testépítők maximalizálni tudják az izomtömeg növekedésüket és a zsírégetést is ( természetesen egyéni határokon belül) az egyes betegségre hajlamosak megelőzhetik azokat, a túlsúllyal küszködőknek pedig nem kell folyton értelmetlen diétákkal gyötörni magukat. A jövőben egy családi étkezésnél mindenki azt kapja majd, amit "megérdemel" a szervezete és kiegyensúlyozottabbak lehetnek mindennapjai. Tehát igaz lehet a mondás: Az vagy amit megeszel!

Forrás: MDOSZ, Táplálkozás és tudomány hírlevél, 2011.március.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése